Przeprowadzone badanie obejmowało grupę 1642 uczniów z klas 6-8 szkół podstawowych i ponadpodstawowych z województwa mazowieckiego. Wyniki wskazują, że w szkołach podstawowych 10,4% dzieci zmaga się z nadwagą, a 9,4% z otyłością. W szkołach ponadpodstawowych aż 12,5% uczniów cierpi na nadwagę, natomiast 7,3% jest otyłych. – Nadmierna masa ciała w tym okresie wpływa negatywnie na zdrowie i rozwój nie tylko w dzieciństwie, lecz także ma decydujący wpływ na zdrowie w życiu dorosłym. To problem nie tylko natury estetycznej. Dzieci z nadwagą i otyłością mają wyższe ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze, insulinooporność czy cukrzycę typu II. Nadmierna masa ciała może też negatywnie wpływać na relacje z rówieśnikami, stan zdrowia psychicznego dzieci i młodzieży oraz gorsze wyniki w nauce. Dlatego szczególnie ważne jest aby zapobiegać nadwadze i otyłości poprzez kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat – podkreśla Justyna Zdzieborska, koordynator Zespołu Dietetyków Mazowieckiego Szpitala Wojewódzkiego w Siedlcach.
Dzieci i młodzież to grupa, która jest najbardziej narażona na skutki nieprawidłowego żywienia. Jak wygląda najczęściej ich dieta? Wyniki badań wskazują, że dzieci jedzą zbyt małą ilość posiłków pełnowartościowych, pomijają śniadania, a co za tym idzie, coraz częściej sięgają po produkty wysoko przetworzone, które mają negatywny wpływ na ich organizm. – Obserwujemy bardzo niepokojące trendy związane z dietą dzieci i młodzieży na Mazowszu – mówi Elżbieta Lanc, członkini zarządu województwa mazowieckiego. Jak wynika z badań ponad połowa uczniów nie spożywa w ciągu dnia żadnych owoców i warzyw. Przypominamy, że według wytycznych WHO minimalne dzienne spożycie warzyw i owoców powinno wynosić 400 g, które należy przyjąć w co najmniej pięciu porcjach. Uczniowie dużo chętniej sięgają po produkty, których w zbilansowanej diecie powinno się unikać. W ich posiłkach występuje zbyt dużo mięsa czerwonego i przetworzonego (np. wędliny czy parówki). Co piąty uczeń deklarował, że nie jada ryb w ogóle, natomiast połowa badanych sięga po nie tylko 1-3 razy w miesiącu. Dzieci i młodzież jako przekąski najczęściej wybierają produkty typu fast food, natomiast zdecydowanie za rzadko jadają rośliny strączkowe, pestki czy orzechy. Paluszki, krakersy czy chipsy są najchętniej wybieranymi przekąskami.
Co piją dzieci?
Słodzone napoje są najczęstszą formą nawodnienia wśród uczniów. Aż 80% z nich wybiera słodzone i gazowane napoje kilka razy w tygodniu. Problem dużej wagi związany jest nie tylko ze złym odżywianiem, ale także z coraz mniejszą aktywnością fizyczną wśród dzieci i młodzieży. 46% młodszych uczniów zadeklarowało umiarkowany poziom aktywności fizycznej w szkole. W przypadku starszych uczniów dużą aktywność w szkole wykazuje 16% badanych, a poza domem tylko 38%. Odsetek uczniów z małą aktywnością w szkole wyniósł aż 42%. Według badań dzieci spędzają dużą część wolnego czasu przed ekranami telefonów lub komputerów.
Samorząd województwa mazowieckiego szuka rozwiązań i stawia na profilaktykę oraz aktywizację dzieci i młodzieży. Wśród podjętych działań znajdują się m. in. program „Mazowsze dla sportu”, który został skierowany do lokalnych samorządów. Dzięki dofinansowaniu powstały hale sportowe, siłownie plenerowe, skateparki czy korty tenisowe. W ramach kampanii edukacyjnych powstał także program edukacji żywieniowej „Talerz pełen zdrowia”. Jego głównym celem jest promowanie zasad zdrowego odżywiania, a także kształtowanie właściwych postaw zdrowotnych. W ramach projektu w szkołach będą prowadzone zajęcia dotyczące zdrowej diety.